Aloe Vera, gezond of gevaarlijk?

Vandaag kwam er een vertegenwoordigster op bezoek. Een heel gedreven en gepassioneerde vrouw. Vol enthousiasme en overtuiging overliep ze met mij de verschillende producten van hun bedrijf die allemaal aloë vera bevatten. Zowel de crèmes als de drinktoepassingen passeerden de revue.

Ik werd omver geblazen door alle toepassingen: te gebruiken om je suikerspiegel op peil te houden, om de bloeddruk op peil te houden, als vermageringsproduct, tegen bloedarmoede, tegen griep, tegen brandwonden, tegen maagzweer, tegen prikkelbare darm,luiereczeem, pigmentvlekken, brandwonden, reuma, huidstriemen, littekens, psoriasis, zweertjes, ideaal voor mijn éénjarig zoontje als ondersteunend drankje…Benoit één jaar het kleine genoegen

Zelfs de kankerpatiënt die voorheen ziek en lusteloos in de zetel lag, niet meer wou gaan wandelen, nog nergens fut voor had, die had de vertegenwoordigster gevraagd om eens een pakket te bestellen voor haar en … je raadt het al… Drie weken later straalde ze, liet ze dagelijks haar hondje uit en voelde ze zich mentaal al stukken beter…

Je kent ondertussen mijn principe: ik hoor heel graag de wetenschappelijk onderbouwde toepassingen, voor ik ook maar naar ‘voor en na’ foto’s kijk. Helaas, die kon ze niet geven. Maar ze stuurt me heel graag later hun handleidingsboek eens door, daarin staan preciezere aanwijzingen. Nu heb ik een geluk bij een ongeluk, een klant die normaal na hun bezoekje moest komen, heeft last-minute moeten afzeggen, dat geeft mij de tijd om even wat opzoekingswerk te kunnen doen…

En dan stoten we op een heel ander verhaal:

Allergische reacties omdat het familie is van knoflookachtigen en uien, diarree omdat het bewegingspatroon van de darmen verandert (en dus ook dikkedarmkanker in de hand kan werken), lever kan verstoord worden door de sterk reinigend effect, de drank is voor diabetespatiënten enkel in samenspraak met de arts te gebruiken vanwege het effect op de bloedsuikerspiegel. Het is af te raden zelf te gaan experimenteren met zalfjes bij huidaandoeningen of brandwonden. Aloë vera wordt afgeraden tijdens de zwangerschap (vruchtafdrijvend). Kankerpatiënten gebruiken aloë vera bij huidschade door radiotherapie. Uit studies blijkt echter dat dit middel huidreacties en verbranding door radiotherapie niet kan voorkomen noch beperken. Aloë vera kan het effect versterken van bepaalde hartmedicatie, steroïden en vochtafdrijvende middelen. Voor een chirurgische ingreep moet je het gebruik van aloë vera stopzetten wegens verhoogd bloedingsgevaar. Oraal gebruik kan irritatie, beschadiging van de slijmvliezen geven. Met andere woorden, oraal gebruik is af te raden zonder overleg met een arts.

Er zijn ook positieve zaken:

Uitwendig, lokaal gebruik van aloë vera heeft weinig bijwerkingen (dus de gel, zalf of lotion). In een studie bij patiënten met (hoofd- en hals)kanker kon orale inname van aloë vera sap de ernst van (orale) mucositis (slijmvliesontsteking) door radio- en chemotherapie beperken. Het bevat anti-oxidanten en werkt anti-bacterieel. Het bevordert de heling van brandwonden. Voor andere wonden is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van aloë vera verschil maakt. Het vermindert verstopping. Voor al de andere spijsverteringsproblemen is het niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn veelbelovende tekenen voor bloedsuikerverlaging, maar nog geen afdoend wetenschappelijk bewijs. Aloë vera kan super gezond zijn, maar dit geldt alleen voor verse en onbewerkte aloë vera. Het is niet bewezen dat extracten ook werken. Dus wil je graag met aloë vera werken, haal je een plantje in huis, en zoek je op voorhand goed op hoe je de plant op een verantwoorde manier kan toepassen, in samenspraak met je dokter.

bladeren aloe vera het kleine genoegen

De aloë vera bussiness levert jaarlijks zo’n 13 biljoen dollar op. Er wordt hier dus grof geld in verdiend. Wees je hier bewust van!  Aloë vera heeft zeker een heilzame werking op bepaalde aandoeningen maar er is nog te weinig over geweten. Meer wetenschappelijke testen zullen dit moeten uitwijzen. De positieve effecten die bedrijven ondervinden zijn niet voldoende om zomaar te experimenteren met dit product. De positieve resultaten die bedrijven ondervinden, worden gebruikt voor commerciële doeleinden. De resultaten van die onderzoeken zouden overeenkomen met de heilzame kracht zoals hierboven beschreven wordt. Maar natuurlijk zijn deze onderzoeken niet te vergelijken met onderzoeken die door universiteiten wordt uitgevoerd. Ze zijn minder betrouwbaar en bedrijven kunnen resultaten manipuleren om het product op de markt te krijgen.

Op dit moment worden er Aloë vera producten geen controles uitgevoerd. Aloë vera producten zijn dan ook niet gestandaardiseerd wat wil zeggen dat de concentratie van de actieve stof niet geregulariseerd is. Een product met lage concentratie heeft zo goed als geen werking. Een product met een hoge concentratie Aloë vera kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Vooral die producten die gedronken mogen worden, kunnen schadelijk zijn voor de spijsvertering en zelfs op lange termijn een tekort aan vitaminen en mineralen veroorzaken.

Tenslotte blijkt ook nog eens een piramide systeem gangbaar bij het bedrijf waarvan de vertegenwoordigster bij mij was.

Conclusie: we zijn weer wat wijzer geworden, dankzij het bezoekje van deze dame, waarvoor dank! Dus het was geen verspilde tijd… 🙂

En mijn wijsheid deel ik graag met jullie. Waarom? Omdat er al te veel kwakzalverij wordt verkocht in onze branche, en dat het hoog tijd is dat de schoonheidsspecialistes zich kritisch opstellen tegenover al de mooie praatjes van de vertegenwoordigers.

Heb je nog vragen? Stuur me gerust een mailtje via info@hetkleinegenoegen.be en ik zoek samen met jullie naar antwoorden.

Je hoort het, het zit me hoog. Ik heb een heel mooi beroep, we kunnen echt een verschil maken voor zoveel mensen. Helaas wordt het vertrouwen van de consument alsmaar minder vanwege artikels, praatjes, reclameboodschappen met onjuiste of onvolledige informatie. En nee, natuurlijk kan jij als consument niet weten wat werkt en niet werkt. En kan jij niet alle ingrediënten gaan opzoeken en napluizen wat werkt. Dat doe ik voor jou. Omdat het mijn passie is, omdat ik eerlijkheid hoog in het vaandel draag en omdat ik zelf ook niet graag iets voorgelogen krijg. Ik wil echt dat mijn klanten kunnen vertrouwen op de werking van de producten die ik verdeel. Ik steek er niet voor niets uren opzoekingswerk en maanden van uittesten van producten in. Omdat ik dan met absolute zekerheid kan zeggen: hier mag je op vertrouwen. En zijn er vertegenwoordigers en verdelers die zich daar in ergeren? Natuurlijk wel, want zij verkopen het liefst meteen. Maar ik kan niets aanschaffen waar ik niet 100% van overtuigd ben. Dat is mijn garantie naar jullie…

het kleine genoegen kristine en benoitNog een fijne dag allemaal!

 

 

 

 

 

 

Referenties gebruikt voor deze blog:

http::nccam.nih.gov

www.mskcc.org

www.anticancerfund.org/nl

Hoopfer D. et al. Three-Arm Randomized Phase III Trial: Quality Aloe and Placebo Cream Versus Powder as Skin Treatment During Breast Cancer Radiation Therapy. Clin Breast Cancer. 2014 Dec 24. pii: S1526-8209(14)00287-0.

http://umm.edu

www.dokterdokter.nl/dossiers/aloe-vera-plant

www.ahealthylife.nl/aloe-vera-is-dat-echt-zo-gezond

www.psoriasisbehandeling.com/aloe-vera-de-naakte-waarheid

https://www.kanker.be/voedingssupplementen/alo-vera

 

Logo Care
Logo Phytomer