Groeit haar sneller na scheren?

Groeit het haar sneller en wordt het haar dikker na het scheren?

Door de Corona-maatregelen kan je even niet terecht bij je schoonheidsspecialiste… Met alle gevolgen van dien… Oksels, benen, bikinihaar, bovenlip, de lastige stekertjes op de kin… Jaja, ze zijn allemaal terug! arghh…

Met het mooie weer, willen we toch allemaal lekker met korte broek, rok en mouwtjes lopen?

Wat zijn dan de alternatieven? Nu ik me niet kan laten waxen bij mijn vertrouwde schoonheidsspecialiste? 

Heel eenvoudig: je kan gerust scheren.

Maar wat dan met al die verhalen over haren die harder terugkomen?

Ik kan je gerust stellen. Dat zijn allemaal broodje aap verhalen. Verhalen die hardnekkig de ronde blijven doen, maar waar niets van klopt!

Ik leg het je even uit: 

Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt dus niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen dus wel meer lichaamsbeharing ontstaan. Denk maar aan die stugge donkere haartjes rond de kin.

Na het scheren voelen de eerste stoppeltjes wél heel hard aan. Maar dat komt omdat je de haren bij het scheren vlak afscheert, je hebt er de punt dus afgehaald.Hierdoor lijkt het alsof je haren dubbel zo hard terugkomen. Dat is gelukkig niet waar. Van nature groeien nieuwe haren in een punt vanuit het haarzakje. De punt is dus dunner, dus buigt gemakkelijker mee, waardoor de haren zachter aanvoelen dan afgeschoren haren. Scheren heeft geen invloed op je haarfollikels (waar je haar ontstaat) want die bevinden zich aan de binnenkant van je huid.

Je kan het vergelijken met grassprietjes. Wanneer je gras lang staat, voelt het zacht en verend aan. Rij je gras af, loop er dan met blote voeten over, en het voelt hard en prikkerig aan.

Doordat de haartjes zo’n hard uiteinde hebben na het scheren, en de haartjes schuin afgeschoren worden, kan bij het terugveren van het haartje, het haartje in de wand van het haarzakje gaan prikken, de uitgang van het haarzakje blokkeren en uiteindelijk onder de hoornlaag van de huid doorgroeien, waardoor weefselreactie ontstaat (ontsteking).

Om dit te vermijden, scheer je best na een bad of douche, hydrateer je de huid met lotion of crème (liefst dagelijks, niet enkel na het scheren) en doe je wekelijks een scrub van de zone.

Laat je dus niet bang maken door foute berichtgeving, heb vertrouwen in je gediplomeerde schoonheidsspecialiste en geniet van gladde benen in het zonnetje!

Na de Corona-maatregelen, nemen we de draad weer op, en kunnen we weer waxen, zodat je weer langere tijd kan genieten van die gladde benen.

Groetjes en hou je goed allemaal! Yes we can! het-kleine-genoegen-benen-scheren-waxen

 

 

 

 

Bronnen: Dr Jetske Ultee, darmaclinic.nl, haarstichting.nl

Logo Care
Logo Phytomer