Positiviteit

Gisteren hoorde ik op de radio dat Kathleen Cools haar Facebook account opheft omwille van de vele negativiteit. Moeten we daar nu veel ophef over maken? Of het gewoon zien voor wat het is: een signaal.

Dat we best een beetje positiever mogen zijn. Ook in onze uitlatingen. Of in one-liners.

Want een positieve ingesteldheid heeft effect.

Op jezelf: Test het eens uit. Sta ’s morgens op en zeg met een glimlach (zo gemeend mogelijk als je maar kan): “Het wordt een goede dag vandaag”. Herhaal het nog een keer na die vloek geuit wanneer je de koffie morste over je favoriete truitje en de eerste donderwolk boven je humeur verschijnt. Je zal merken dat je onwillekeurig weer begint te lachen. Al is het maar dat je met jezelf lacht omdat de buurman je raar bekijkt als je babbelend tegen jezelf de deur uitgaat.

Op je huid: Meer lachen is minder fronslijnen op je voorhoofd. Meer lachen is minder stresshormoon cortisol en adrenaline. Lachen is meer doorbloeding, dus meer zuurstof in je huid. Dus je huid gaat stralen.

Op je medemens: Als jij naar iemand lacht, lacht die automatisch terug. Jeetje, positiviteit is dus besmettelijk!! Ga dus allemaal voor één keer maar lekker besmettelijk wezen.

Op je gezondheid. Dat heb ik mogen leren van de gaststpreker Pal Graf van de Antwerpse Vereniging voor Gelaryngectomeerden. Paul had kanker. In zijn keel. Zijn strottenhoofd is weggenomen, dus ook zijn stembanden. Daar word je stil van. Maar Paul niet. Paul begint dan net te babbelen. Ik citeer hem uit zijn tijdschrift ‘Den Babbelaar’: “Beste vrienden, het is een dun exemplaar deze maal, mijn gezondheid heeft me een beetje parten gespeeld en dat resulteert in een magere ‘Den Babbelaar’, wat niet wegneemt dat hetgeen er in staat, al zeg ik het zelf, toch interessant is.”

Hihi, ik kan niet anders dan even glimlachen. Want deze zin geeft weer hoe ik hem ervaren heb als spreker. Het leven is niet altijd een feest, maar we mogen toch nog wel eens lachen zeker?

Want lachen geeft ons weer kracht. Want door te lachen verbetert je immuunsysteem, het onstpant en de vrijgekomen endorfines doen je gelukkig voelen.

Dus welk signaal geven we vandaag? Juist ja: een glimlach en een knipoog!

Kristine

zaakvoerder schoonheidsinstituut Het Kleine Genoegen.

Logo Care
Logo Phytomer